Löparskoväljaren
Innan man köper ett par löparskor är det viktigt att ha en klar bild av när, var och hur man ska använda skorna. Om du ska börja träna igen efter några års uppehåll, köra intervallpass på asfalt eller ta dig fram på slingriga stigar behöver du nämligen tre helt olika typer av skor. De flesta skomodeller finns i dam- och herrstorlekar. Den största skillnaden är bredden på skon, den är smalare på dammodellen än herr. Dock finns idag många olika skomodeller i regular och bred läst. Hos oss på Team Sportia Åland hittar du löparskor för precis dina behov.
Mängdträningsskor.
Oavsett om du vill komma igång att jogga, brukar springa milen eller är helt frälst av ultradistanslöpning behöver du en sko för mängdträning. Dessa skor är dina slitvargar och har längre livslängd när det gäller dämpning än exempelvis lättviktsskor. De är väldämpade, vridstyva och väl uppbyggda för att skydda dig mot påfrestningarna löpning faktiskt innebär. Beroende på anatomin i din fot och hur ditt löpsteg ser ut finns det två olika huvudkategorier att välja mellan – neutrala skor eller skor med pronationskil. Även om många inte känner till begreppet pronation är det just den typen av skor majoriteten av oss behöver. För att undvika skador och förslitningar är det därför oerhört viktigt att alltid ta hjälp att prova ut skor som passar just dig.
Lättvikts- och tävlingsskor
Är du en van löpare som springer flera gånger i veckan rekommenderar vi starkt att du växlar mellan minst två par skor för att undvika förslitningsskador. Med en lättviktssko får du en lätt, smidig och följsam löparsko som är perfekt lämpad för fartträning och tävling. Detta är en väldigt avskalad sko som ger en fantastisk känsla i löpningen och fungerar perfekt som en ”andrasko”, men tänk på att både dämpning och stabilitet ofta är otillräcklig för ovana löpare. Vill du lära dig mer om lättviktsskor står experterna i din lokala Team Sportia-butik alltid redo att hjälpa dig.
Terrängskor (traillöpning)
Springer du ofta på ojämna underlag, slingriga stigar och leriga skogsvägar är terrängskor en investering väl värd pengarna. Skorna är extra förstärkta på alla kritiska punkter för att klara påfrestningarna terrängen innebär och kännetecknas av en grovt mönstrad sula för att ge dig maximalt grepp på ojämna underlag. Terrängskorna upplevs något hårdare i dämpningen jämfört med skor anpassade för asfalt eftersom underlaget i terrängen är dämpande i sig. Vissa skor är även utrustade med Gore-Tex eller andra vattenavvisande membran som även andas och släpper ut svetten. Det kommer dina fötter tacka dig för!
Vad är pronation?
Pronation är ett oerhört viktigt begrepp inom löpning och boven bakom många skador, men med rätt skor slipper vi dessa onödiga problem. De allra flesta (cirka 85%) av oss tenderar att pronera, dvs. falla något inåt i löpsteget. Vad innebär då detta? Jo, vi sätter i foten med utsidan av hälen, rullar diagonalt över foten och innan själva frånskjutet har foten vinklats något ner- eller inåt. Pronation kan därför lätt leda till skador och smärta, inte minst på insidan av knät, men lösningen är enkel. En sko med ett pronationsstöd ger nämligen foten ett extra stöd och håller emot kraften som får foten att falla inåt och därmed snedbelasta knän och andra leder. Ju mer du pronerar, ju stabilare sko behöver du. Välkommen in så hjälper vi dig att prova ut vilka skor du behöver!
Personer som istället rullar rakt fram över foten sägs ha ett neutralt löpsteg medan supination innebär att löparen rullar längs utsidan av foten. Dessa typer av löpsteg är dock mindre vanliga.
Passformen på en löparsko
Köp inte för små skor. 8-10 mm extra utrymme längst fram är precis lagom. Medan du är ute och tränar växer dina fötter nämligen upp emot 10 mm. Det beror dels på att fötterna sväller något i och med den öka blodtillströmningen i foten och dels på att fotvalvet sjunker något på grund av belastningen och därmed växer något på längden. Vi hjälper dig gärna att prova ut en sko som sitter ordentligt runt vristen, men ändå har gott om utrymme för tårna.
Hur länge håller skorna?
En fråga många ställer sig är hur ofta man bör köpa nya löpaskor. Tyvärr finns det inget solklart svar på den frågan. Skornas livslängd varierar väldigt mycket beroende på ägarens löpstil, antalet avverkade mil och underlag. Max 150 mil eller 2-3 år är dock en god tumregel som stämmer i de flesta fall. Ofta känns skorna fortfarande väldigt sköna, men materialets egenskaper och spänstighet försämras allt eftersom mil och år passerar, vilket betyder att kroppen får ta allt mer stryk. Ta gärna med dina skor in till närmsta Team Sportia-butik minst 1 gång/säsong så kollar vi statusen på skorna.
Fotvalvets betydelse
Hur högt eller lågt fotvalv en person har varierar kraftigt och är något man måste ta hänsyn till vid valet av joggingskor. Har du ett lågt fotvalv är exempelvis risken för överpronation stor, vilket innebär att du behöver en sko med ett pronationsstöd. Fotvalvet får också en stor betydelse vid valet av sula. Standardsulan i en löparsko är nämligen väldigt platt och enkel, för att passa alla typer av fötter. Med en sula som följer formen på ditt fotvalv får du ett extra stöd som fördelar ut belastningen över hela foten. Det avlastar inte bara foten, utan gör även löpningen mer skonsam för knän, höfter och rygg.
Med Footbalance kan du till och med få sulor specialanpassade efter just dina fötter. Efter att våra experter gjort en analys av dina fötter, väljer vi ett material anpassat efter dina förutsättningar för att avslutningsvis värma och forma sulorna efter hur just dina fötter är uppbyggda.
Din kropp och löparskor
Belastningen på fot och knä är ungefär 5-6 gånger kroppsvikten vid varje fotisättning under en löptur. Det är väldigt mycket. Om du inte joggat så mycket de senaste åren eller bär runt på några kilo för mycket är valet av löparskor därför extra viktigt. En stabil och väldämpad sko är ett måste. Annars kommer smärtan som ett brev på posten. Låt inte snålheten bedra visheten!
Sköt om dina skor
Håll skorna rena och fräscha. Då förlänger du livslängden rejält! Tvätta aldrig löparskor i maskin. Det kan göra att limmet släpper samtidigt som materialets egenskaper försämras. Skölj istället skorna försiktigt med ljummet vatten och lite tvål. Är de riktigt smutsiga kan du ta hjälp av en nagelborste eller liknande. Använd inte löparskorna till massor av andra aktiviteter som tennis eller inomhussporter. Dels förstörs skon snabbt och dels är det lätt att skada sig eftersom en löparsko inte är konstruerad för så kraftiga rörelser i sidled. Torka inte heller skorna på ett element eller i torkskåp. Annars kan limmet släppa och gummit torka ut onödigt snabbt. Ett tips för att torka skorna snabbare är att stoppa i lite tidningspapper i dem. Att springa i blöta löparskor är varken behagligt eller bra för skorna. Därför är det bra att ha två par skor att variera med. Då är du alltid redo för nästa löptur. Låt inte dina skor stå i solen för länge. Solljuset gör att materialet torkar ut och åldras snabbare än vanligt.
Funktionsstrumpor är guld värt!
Löparstrumpor i funktionsmaterial kan låta som överkurs, men så fort du testat kommer du aldrig vilja springa i något annat. Den fina passformen med förstärkta zoner i utsatta områden och strategiskt placerade sömmar i kombination med ett material som andas och håller foten fräsch ger en komfort utöver det vanliga samtidigt som du minskar risken för skav rejält. Du är värd en bra strumpa!
Sulor
Standardsulan i en löparsko är normalt sett väldigt platt och enkel, för att passa löpare med allt från plattfot till ett extremt högt fotvalv. Effekten av att byta till en sula anpassad efter hur din fot ser ut blir därför väldigt stor. Med sulans hjälp fördelas belastningen ut jämnare över hela foten vilket gör löpningen behagligare och mer skonsam för både knän, höfter och rygg. Välkommen in till din närmsta butik så hjälper vi dig prova ut sulorna som passar just dina fötter bäst.